Vaše soukromí je pro nás důležité!

Abychom mohli naše služby stále zlepšovat, používáme na stránkách www.familium.cz soubory cookies. Cookies využíváme, abychom zajistili spolehlivost a bezpečnost našich stránek, sledovaly jejich výkonnost a zprostředkovávaly vám váš nákup a cílenou reklamu.

Tlačítkem „Souhlasím“ nám umožníte použití volitelných cookies. Spravovat svoje preference můžete tlačítkem „Upravit nastavení“.
Více informací najdete ZDE. Svůj souhlas můžete kdykoli změnit v nastavení.
Pokud nesouhlasíte, klikněte ZDE.

Souhlasím Upravit nastavení
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování webu. Bez těchto cookies by nebylo možné náš web využívat, proto není možné tyto cookies odmítnout.
Analytické cookies slouží k tvorbě statistik, přehledů a optimalizaci webu. Díky tomu můžeme vylepšovat naše stránky a dělat je pro vás příjemnější.
Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.
Přijmout zvolené cookies

Doprava a platba

  • Možnosti platby
    Bankovním převodem zdarma
    Platební kartou zdarma
    Dobírka 30 Kč

  • Možnosti dopravy
    Zásilkovna 45 Kč
    Kurýrní služba - DPD 85 Kč
    ČP - Balík do ruky 115 Kč
    ČP - Balík na poštu 105 Kč
    ČP - Balík do Balíkovny 65 Kč
    Osobní odběr Shipmall (Praha 9) zdarma 
     

Při objednávce nad 1.200 Kč doprava zdarma!

Hmyz – jídlo budoucnosti. Je libo naslano nebo nasladko?

Hmyz – jídlo budoucnosti. Je libo naslano nebo nasladko?

Hmyz je plný bílkovin a dalších cenných látek

Možná si říkáte, že takový brouk na talíři, není nic pro vás. Prozradíme vám pár důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku, a ještě si na něm pochutnáte. Jde jen o to překonat to „poprvé“. Pojďme se nyní zaměřit na cvrčky a kulinářské lahůdky, které z nich lze vykouzlit.

Žijeme v civilizaci, ve které nepatří hmyz mezi hlavní zdroj potravy. Je ale zajímavé, že pro více než dvě miliardy lidí jde o naprosto běžnou součást jídelníčku. Hmyz lidé konzumují v některých asijských zemích, v Latinské Americe a Africe. Těmto lidem vůbec nepřijde divné, že mají na talíři červy nebo cvrčky. V naší společnosti si na tyto pochoutky zvykáme pomalu, ale i tak se za posledních pár let našla řada příznivců těchto pokrmů.

Specifická chuť, kterou si oblíbíte

Důvodů, proč konzumovat hmyz je několik. Obsahuje mnoho vysoce kvalitních bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vlákninu a zdravé tuky, které svým složením připomínají rybí tuk. Velké oblibě se těší především cvrčci, kteří v nás nevyvolávají takový pocit odporu. Jsou bohatým zdrojem železa, proteinů a vitamínu B12. Pokud tedy přemýšlíte, jak obohatit svůj jídelníček o něco zdravého a výživově hodnotného, pro začátek zkuste právě pokrm z cvrčků.

Obávat se nemusíte ani chuti, která vás naopak mile překvapí. Většina lidí je přirovnává k oříškům, mořských plodům nebo k chuti rybího či kuřecího masa. Hodně také záleží na druhu hmyzu a jeho zpracování.

Cvrčci na různé způsoby

Vyzkoušet můžete cvrčky smažené, cvrčky obalené v čokoládě, pražené cvrčky naslano s mnoha různými příchutěmi. Pokud chcete začít „pozvolna“, můžete zkusit mouku z rozemletých cvrčků, která má zcela neutrální chuť a na první pohled nepoznáte, že se jedná o cvrčky. Rozemletí cvrčci na prášek se přidávají mimo jiné do proteinových nápojů.

Další výhodou je, že pro chov hmyzu nejsou potřeba žádná antibiotika či jiné kontroverzní látky. Navíc cvrčci zkonzumují dvanáctkrát méně krmiva než dobytek a až o polovinu méně krmiva než prasata a drůbež. A když ještě zmíníme, že lidí na planetě stále přibývá a v některých částech světa lidé trpí hladomorem, není se čemu divit, že právě hmyz představuje potravu budoucnosti. Protože hmyzu je kolem nás stále dostatek.

Navíc konzumace hmyzu přispívá k udržení váhy, protože hmyz je nízkokalorický.

Jaký další hmyz patří mezi kulinářské pochoutky?

Výběr je skutečně obrovský. Kromě cvrčků a červů si můžete pochutnat na mravencích, termitech, včelách, mouchách a housenkách. A v neposlední řadě je třeba zmínit i tolik neoblíbené šváby, kteří na talíři chutnají výtečně.

Nebojte se experimentovat. Pokrmem z hmyzu můžete připravit kulinářskou lahůdku nejen sobě, ale i svým blízkým. Hmyz totiž mnohem lépe chutná než vypadá.