Hmyz je plný bílkovin a dalších cenných látek
Možná si říkáte, že takový brouk na talíři, není nic pro vás. Prozradíme vám pár důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku, a ještě si na něm pochutnáte. Jde jen o to překonat to „poprvé“. Pojďme se nyní zaměřit na cvrčky a kulinářské lahůdky, které z nich lze vykouzlit.
Žijeme v civilizaci, ve které nepatří hmyz mezi hlavní zdroj potravy. Je ale zajímavé, že pro více než dvě miliardy lidí jde o naprosto běžnou součást jídelníčku. Hmyz lidé konzumují v některých asijských zemích, v Latinské Americe a Africe. Těmto lidem vůbec nepřijde divné, že mají na talíři červy nebo cvrčky. V naší společnosti si na tyto pochoutky zvykáme pomalu, ale i tak se za posledních pár let našla řada příznivců těchto pokrmů.
Specifická chuť, kterou si oblíbíte
Důvodů, proč konzumovat hmyz je několik. Obsahuje mnoho vysoce kvalitních bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vlákninu a zdravé tuky, které svým složením připomínají rybí tuk. Velké oblibě se těší především cvrčci, kteří v nás nevyvolávají takový pocit odporu. Jsou bohatým zdrojem železa, proteinů a vitamínu B12. Pokud tedy přemýšlíte, jak obohatit svůj jídelníček o něco zdravého a výživově hodnotného, pro začátek zkuste právě pokrm z cvrčků.
Obávat se nemusíte ani chuti, která vás naopak mile překvapí. Většina lidí je přirovnává k oříškům, mořských plodům nebo k chuti rybího či kuřecího masa. Hodně také záleží na druhu hmyzu a jeho zpracování.
Cvrčci na různé způsoby
Vyzkoušet můžete cvrčky smažené, cvrčky obalené v čokoládě, pražené cvrčky naslano s mnoha různými příchutěmi. Pokud chcete začít „pozvolna“, můžete zkusit mouku z rozemletých cvrčků, která má zcela neutrální chuť a na první pohled nepoznáte, že se jedná o cvrčky. Rozemletí cvrčci na prášek se přidávají mimo jiné do proteinových nápojů.
Další výhodou je, že pro chov hmyzu nejsou potřeba žádná antibiotika či jiné kontroverzní látky. Navíc cvrčci zkonzumují dvanáctkrát méně krmiva než dobytek a až o polovinu méně krmiva než prasata a drůbež. A když ještě zmíníme, že lidí na planetě stále přibývá a v některých částech světa lidé trpí hladomorem, není se čemu divit, že právě hmyz představuje potravu budoucnosti. Protože hmyzu je kolem nás stále dostatek.
Navíc konzumace hmyzu přispívá k udržení váhy, protože hmyz je nízkokalorický.
Jaký další hmyz patří mezi kulinářské pochoutky?
Výběr je skutečně obrovský. Kromě cvrčků a červů si můžete pochutnat na mravencích, termitech, včelách, mouchách a housenkách. A v neposlední řadě je třeba zmínit i tolik neoblíbené šváby, kteří na talíři chutnají výtečně.
Nebojte se experimentovat. Pokrmem z hmyzu můžete připravit kulinářskou lahůdku nejen sobě, ale i svým blízkým. Hmyz totiž mnohem lépe chutná než vypadá.