Ochrana vašich údajů je pro nás důležitá!

Abychom mohli naše služby neustále zlepšovat, používáme na webu www.familium.cz soubory cookie.
Používáme je k zajištění spolehlivého a bezpečného provozu našeho webu, ke sledování výkonu stránek a k podpoře vašich nákupů i cílené reklamy.

Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ povolíte použití volitelných souborů cookie.
Své nastavení můžete upravit pomocí tlačítka „Změnit nastavení“.

Více informací najdete ZDE.
Se svým souhlasem můžete kdykoli později pracovat v nastavení.

Pokud nesouhlasíte, klikněte SEM.

Souhlasím Upravit nastavení
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování webu. Bez těchto cookies by nebylo možné náš web využívat, proto není možné tyto cookies odmítnout.
Analytické cookies slouží k tvorbě statistik, přehledů a optimalizaci webu. Díky tomu můžeme vylepšovat naše stránky a dělat je pro vás příjemnější.
Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.
Tyto cookies umožňují zobrazování relevantních reklam přesně pro vás.
Přijmout zvolené cookies
Klikněte na další produkty.
Nebyly nalezeny žádné produkty.
Klikněte na další produkty.
Nebyly nalezeny žádné produkty.
0
Klikněte na další produkty.
Nebyly nalezeny žádné produkty.

Mezinárodní den čokolády: Oslaďte si život

Zveřejněno na4 Roky před
Přidat do oblíbených0

Jak a kdy čokoláda vznikla?

Když se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že čokoláda tvoří nedílnou součást jídelníčku lidé po celém světě už velmi dlouho. Čokoládová historie se začala psát v období před více než třemi tisíci lety. V té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích v Mexiku kakaovníky. Lze tedy říci, že čokoláda je starší než leckteré světové náboženství.

Vaření čokolády se věnovali také Mayové a Aztéci, kteří už dokázali dovést tuto pochutinu k dokonalosti. Mayové do drcených a na slunci sušených a pražených bobů přidávali vanilku, zatímco Aztéci hořké mandle a med. Kakaovník byl posvátným stromem. Kakaové boby Mayové a Aztékové využívali k náboženským obřadům.  

Do Evropy se čokoládové pokušení dostalo o mnoho později, konkrétně v 16. století. Čokoláda se okamžitě stala výsadou bohatých lidí a panovníků. K rozšíření čokolády přispěla první světová válka. V té době byla čokoláda dodávána vojákům, aby měli větší sílu do boje. Totéž se opakovalo i při druhé světové válce. Čokoláda byla dlouho konzumována coby horký nápoj. Teprve v 19. století nechal holandský biochemik patentovat lis na kakao. V roce 1847 spatřila světlo světa první tabulková čokoláda.

Jaké druhy čokolády existují?

Pokud patříte mezi běžné konzumenty, patrně rozlišujete především bílou, mléčnou a hořkou čokoládu. Ve skutečnosti je těchto druhů mnohem více.

Mléčná čokoláda – patrně nejoblíbenější a nejrozšířenější typ čokolády, kterou si běžně kupujeme. Je vyrobena z kakaové hmoty, obsahuje kakaové máslo, cukr, sušené mléko, lecitin a vanilku. Obsah kakaa může být různý v rozmezí 18 až 55 %.

Bílá čokoláda – někteří ji milují, jiní kroutí hlavou. Proč je vlastně bílá? Je to tím, že většinou neobsahuje kakaovou sušinu ale pouze kakaové máslo a karamelizované sušené mléko. Obsah kakaového másla bývá maximálně kolem 30 %.

Hořká čokoláda – většinou ji používáme na vaření, ale i k běžné konzumaci. Opravdu kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat více než 50 % kvalitní sušiny. Jediným tukem, který se přidává, je kakaové máslo.

Couverture – je čokoláda určená pro opravdové gurmány. Obsahuje velké množství kakaového másla té nejvyšší kvality. Tyto čokolády jsou k dostání v gurmánských a specializovaných obchodech.

Ochucená čokoláda – sem patří všechny výše zmiňované typy čokolád doplněné o přidané aroma – například mentol, ovoce, káva, vanilka, karamel, oříšky. V současné době můžete běžně v obchodě sehnat čokoládu, která obsahuje celou řadu dalších přísad, třeba poslední dobou oblíbené chilli. Většinou jsou ale také velmi přeslazené a je otázkou, kolik kakaových bobů vlastně obsahují.

Spotřeba čokolády v Česku

Češi patří mezi velké milovníky čokolády. To ostatně dokazují i statistiky. V současné době zkonzumujeme o pětinu více čokolády, než tomu bylo před deseti lety. Velké oblibě se v posledních letech těší hořká čokoláda, která je podle odborníků zdravější. Lidé si také potrpí na koupi kvalitní čokolády, které dávají přednost před levnými náhražkami.

Proč jíst čokoládu?

Milujete čokoládu a hledáte na ní nějaká pozitiva, kromě toho, že je výborná? Nebojte, čokoláda má hned celou řadu dobrých vlastností. Ale jak se říká, všeho s mírou.

Proč tedy jíst čokoládu bez výčitek?

  • působí jako přírodní antidepresivum a zlepšuje náladu
  • zahání únavu a dodá energii
  • obsahuje velké množství minerálních látek
  • podporuje chuť k sexu, je to skvělé afrodiziakum
  • navozuje pocit štěstí
  • čokoláda skvěle působí i na pokožku – taková čokoládová koupel nebo masáž dodá vaší pokožce hebkost a jemnost

A jak poznat, že je čokoláda opravdu kvalitní? Sledujte složení! Měla by obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Podíl kakaové hmoty by měl být u hořké čokolády min. 35 %, u mléčně alespoň 25 % a u bílé nejméně 20 %.

Tipy na sladké dárky pro vaše nejbližší

V našem e-shopu můžete zakoupit různé druhy čokolády, které vaše blízké rozhodně potěší. Pro milovníky něčeho „ostřejšího“ máme hořkou čokoládu s chilli. Nabízíme bílou čokoládu, mléčnou, ale také čokoládu určenou přímo pro tatínka nebo maminku. Stačí jen zadat do vyhledávače čokoláda a nechat se inspirovat. Víme, že čokoládu milují všichni bez ohledu na věk a pohlaví. Je to zkrátka dárek, který nikdy nezklame.

Menu

Vytvořte si bezplatný účet pro uložení milovaných položek.

Přihlaste se