
Smaragdově zelený prášek, který dnes najdeme v kavárenských latté, dezertech i smoothie, má za sebou překvapivě dlouhou cestu. Co dříve patřilo jen do rukou buddhistických mnichů a japonských čajových mistrů, se stalo symbolem moderního životního stylu. Je matcha jen další trend na Instagramu, nebo skutečný poklad východní tradice?
Co je matcha
Matcha je jemně mletý prášek ze speciálně pěstovaných a zpracovaných zelených čajových lístků. Pochází z Japonska, kde má dlouhou tradici v čajových obřadech. Na rozdíl od běžného zeleného čaje se matcha nepije vyluhováním, ale celý list je rozemlet a konzumuje se s vodou – díky tomu tělo získá více účinných látek.
Matcha si nezískala srdce (a šálky) milionů lidí jen pro svou chuť a vzhled. Tento jemně mletý zelený čaj je doslova nabitý zdraví prospěšnými látkami – a to v mnohem vyšší koncentraci než běžný zelený čaj.
Matcha není jen trend – je to přírodní elixír s překvapivě širokým spektrem účinků. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jemnému kofeinu a dalším účinným látkám může podpořit energii, soustředění i celkovou vitalitu.
Pravidelná konzumace matchy může:
- zlepšit koncentraci a mentální výkon díky kombinaci kofeinu a L-theaninu
- posílit imunitu a zpomalit stárnutí díky vysokému obsahu antioxidantů
- podpořit spalování tuků a zrychlit metabolismus
- pomoci s detoxikací organismu díky chlorofylu
- zároveň zklidnit mysl – bez nervozity, kterou často přináší káva
Matcha se vyrábí ze zeleného čaje, jehož keře se přibližně tři týdny před sklizní zakrývají před sluncem. Díky tomu mají lístky více chlorofylu a L-theaninu, což jim dodává sytě zelenou barvu a jemnou chuť. Po sklizni se mladé lístky krátce napaří, aby neoxidovaly, a poté se suší. Následně se odstraní stonky a žilky – vzniká tzv. tencha. Tencha se pak pomalu mele na kamenných mlýncích, dokud nevznikne velmi jemný zelený prášek – matcha. Hotová matcha se balí do nepropustných obalů a často uchovává v chladu, aby si zachovala kvalitu.
Matcha se tradičně vyrábí v Japonsku, které je považováno za kolébku tohoto čaje a záruku nejvyšší kvality. Kvalitní japonskou matchu najdete i u nás – ZDE. V posledních letech se matcha začala vyrábět i v dalších asijských zemích, ale často se jedná o produkty nižší kvality. Matcha nemá tak jasně zelenou barvu a jemnou chuť a používají se spíše na vaření a pečení.
Příprava matchy:
K přípravě matchy potřebujete kvalitní matcha prášek a horkou vodu o teplotě kolem 70–80 °C. Tradičně se používá širší miska (chawan) a bambusová metlička (chasen), kterou se matcha vyšlehá do pěny. Krásnou dárkovou sadu na přípravu matchi nabízíme také u nás na Familium – ZDE. Doporučuje se také matchu předem prosít přes jemné sítko, aby nevznikaly hrudky. Na odměření se zpravidla používá bambusová lžička (chashaku), ale postačí i obyčejná malá lžička. Pokud nemáte tradiční pomůcky, můžete si vystačit s hrnkem a malým šlehačem nebo shakerem.
Matcha je neuvěřitelně univerzální – nejen jako tradiční čaj, ale i jako součást moderních nápojů a jídel. Díky své jemné chuti a sypké formě se hodí do mnoha receptů:
- Klasický matcha čaj – připravuje se šleháním prášku s horkou vodou, tradiční a nejčistší forma
- Matcha latté – oblíbená kombinace s teplým nebo studeným mlékem (kravským i rostlinným)
- Matcha smoothie nebo koktejl – s banánem, avokádem nebo proteinem pro výživnou snídani
- Do dezertů – skvěle se hodí do zmrzliny, dortíků, cheesecake nebo chia pudinku
- Pečení – matcha se používá i do těsta na sušenky, muffiny nebo palačinky
- Studená limonáda nebo matcha tonic – osvěžující letní varianta s citronem a perlivou vodou
Recept na Matcha limonádu s mangem a tonikem
- 1/2 lžičky kvalitní matcha prášku (odkaz)
- 50 ml horké vody (cca 80 °C)
- 100 ml mangového pyré nebo sirupu (čerstvé nebo zralé mango rozmixované)
- 150 ml vychlazeného toniku
- led + plátek citronu
V malé misce rozšlehejte ½ lžičky matcha prášku v 50 ml horké vody. Do sklenice přidejte led, 100 ml mangového pyré nebo sirupu a následně 150 ml toniku. Na závěr opatrně nalijte připravenou matchu navrch. Ozdobte citronem a podávejte.